ΠΡΟΦΙΛ ΕΚΘΕΣΗΣ

Το Ionian Yachting Festival & Gastronomy έχει στόχο να γίνει μια ετήσια συνάντηση του κλάδου με επαγγελματίες και υποψήφιους πελάτες, όπου χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εκθετών.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα  των Ιονίων Νήσων και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ,τον θαλάσσιο πλούτο και την περιβαλλοντική φυσιογνωμία του Αρχιπελάγους. Για την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης  επελέγη  το νησί της Λευκάδας ως  σταυροδρόμι των χωρών της Μεσόγειου, με  στόχο να γίνει θεσμός για τα επόμενα χρόνια και προοδευτικά να αποτελέσει ορόσημο και σημείο αναφοράς του θαλάσσιου τουρισμού.

Ως εκ τούτου, αναμένονται πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός βρίσκεται πλέον στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών παγκοσμίως.

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός αποτελεί προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά συγκεντρώνουν ένα σύνολο παραγόντων, όπως η γεωμορφολογία, η θέση, το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και ο πολιτισμός, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, που άπτεται του θαλάσσιου χώρου. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε διάφορα πεδία, όπως αυτά της κρουαζιέρας, της ιστιοπλοΐας & των σκαφών αναψυχής, του καταδυτικού και αλιευτικού τουρισμού, του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού, που δημιουργούν συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες.

Επίσης, η γεωμορφολογία (φυσικοί κόλποι-λιμάνια, νησιωτικό σύμπλεγμα, κοντινές ηπειρωτικές ακτές) και οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων.

Οι παραλίες του Ιονίου είναι ιδανικά μέρη για windsurfing ιστιοπλοΐα , θαλάσσιο σκι και καταδύσεις .

Οι θάλασσες του Ιονίου είναι μεταξύ άλλων και ο παράδεισος των ιστιοπλόων.

Το Ionian Yachting Festival & Gastronomy θα υποστηρίζεται από του Φορείς των Ιονίων Νήσων και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει προωθητική καμπάνια που θα περιλαμβάνει διαφημίσεις τηλεόρασης και ραδιοφώνου, διαφημίσεις εφημερίδων και περιοδικών καθώς και διαδικτυακή και κοινωνική προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με συλλογική προσπάθεια μεταξύ των διοργανωτών , των φορέων , των εκθετών , των χορηγών, στοχεύουμε στην  καθιέρωση, σε ετήσια βάση, μιας διεθνούς  συνάντησης  Θαλάσσιου Τουρισμού στα Ιόνια Νησιά.

Το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης θα είναι ο γαστρονομικός τουρισμός. Η Γαστρονομία είναι ένα αλληλένδετο κομμάτι με τον Θαλάσσιο Τουρισμό και θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευθούν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, με υγρούς χειμώνες και θερμά ηλιόλουστα καλοκαίρια δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για προϊόντα ανώτερης ποιότητας, με πλούσια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία . Σταφύλια (για σταφίδα και κρασί), σύκα, πορτοκάλια, μέλι και όσπρια, αλλά και κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα σπιτικά παραδοσιακά γλυκά (μάντολες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ) συμπληρώνουν αυτή την εξαιρετική παραγωγή, που κατέχει ξεχωριστή θέση και στο παραδοσιακό επτανησιακό πρωινό.

Βασική αρχή του Ionian Yachting Festival & Gastronomy αποτελεί η αλληλεπίδραση του θαλάσσιου Τουρισμού με την Γαστρονομία του Ιουνίου Πελάγους.

Για την εκπλήρωση του στόχου θα δοθεί έμφαση στον ανεξάντλητο θαλάσσιο πλούτο, με γεύσεις και συνταγές με βασικό συστατικό τα ψάρια και τα θαλασσινά του Ιόνιου βυθού.

Λαβράκι, λιθρίνι, μπαρμπούνι, συναγρίδα, τσιπούρες είναι μερικά μόνο από τα είδη που βγάζουν τα δίχτυα των ψαράδων και μέσα από την ενότητα αυτή, θα έχουμε την δυνατότητα να γευτούμε πρωτότυπες και εύκολες συνταγές , ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε  στο καθημερινό μας τραπέζι, ως κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, με την βοήθεια επαγγελματιών του κλάδου που θα παρουσιάσουν για τις ανάγκες του φεστιβάλ, finger seafood και εδέσματα της Ιονίου Γης.

Οι βραχώδεις κολπίσκοι και οι υποθαλάσσιες σπηλιές αποτελούν ιδανική κατοικία για χταπόδια και πολλά είδη θαλασσινών και οστρακοειδών, όπως αχινοί, χτένια, κυδώνια και γυαλιστερές, ενώ το πλούσιο οικοσύστημα των νησιών του Ιονίου, με λίμνες και ποτάμια, ευνοεί την αλίευση κοκκινόψαρου, αθερίνας και χελιού.

Η παρουσία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων κρίνεται επιβεβλημένη για τον συντονισμό και την επιμέλεια του εγχειρήματος, καταστατικός σκοπός της οποίας είναι η προώθηση και προβολή της Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων του Ιονίου.